[...] dziewięć niezbędnych aminokwasów, których organizm potrzebuje, ale których nie może wytworzyć samodzielnie. Ponadto zawiera magnez, żelazo, mangan, selen, fosfor, miedź, cynk oraz niektóry witaminy z grupy B. Warzywa liściaste Warzywa liściaste to kolejne dobre źródła wapnia, które dostarczają też sporo witaminy K. Witamina K ma bardzo duże [...]
[...] jak i inne związki witaminowe i mineralne, jak podczas intensywnych treningów. Jednak po powrocie do treningów warto uzupełnić dietę w witaminę D3, K2, witaminę C, magnez, cynk i kwasy tłuszczowe omega 3. Pamiętaj również o spożywaniu odpowiedniej ilości wody zasobnej w elektrolity. W przypadku gdy korzystałeś z preparatów odżywczych, jak [...]
[...] dla gruczołu krokowego, jego profilaktyka, opiera się głównie na diecie. Uwzględniać ona powinna odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych o3 i o6, jak i witaminę E, C, selen, cynk i siemię lniane. Wymienione substancje czynne skutecznie wspomagają funkcje komórek prostaty, co powiązane jest z utrzymaniem ich prawidłowej kondycji. Lipidy Kolejnym [...]
Od zawsze wiemy, że osoba niewyspana jest markotna, zła, rozkojarzona i zwyczajnie nieobecna wśród nas. W tym artykule poruszymy kilka czynników, które pomogą Ci poprawić jakość snu bez wizyty u specjalistów. Sypialnia też jest ważna Warto przed pójściem spać zadbać o właściwą temperaturę w sypialni. Obowiązkową czynnością sprawdzi się tutaj [...]
[...] wspomogą pracę naszej prostaty. Wyróżnić tutaj można w szczególności ekstrakty zmniejszające stany zapalne naszego organizmu. Są to np.: kwasy tłuszczowe omega 3 witamina D3 cynk magnez ekstrakt z pestek dyni ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej likopen Podsumowanie Palma sabałowa zdecydowanie jest rośliną, która powinna znaleźć się w suplementacji [...]
[...] organizmu na kilka kluczowych związków. Organizm do sprawnej walki z infekcjami potrzebuje wsparcia układu odpornościowego, a to pośrednio zapewnić mogą m.in.: cynk oraz witaminy C i D, a także liczne białka i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kiedy ból i gorączka są trudne do zniesienia, sięga się po farmakologiczne środki [...]
[...] nasiona chia są od wieków tak popularne? Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika, a ponadto zawierają białko i minerały, w tym żelazo, wapń, magnez i cynk. Wiele publikacji zwraca uwagę na korzyści płynące ze spożywania nasion chia, m.in. na wspieranie zdrowia serca, obniżanie poziomu cukru we krwi, zmniejszanie stanów [...]
[...] ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w migdałach Migdały są bogate w witaminy i minerały. Zawierają potas, cynk, mangan, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B, magnez, błonnik, ryboflawinę oraz niacynę. Są bardzo odżywcze, a w 100 gramach kryje się: 604 kcal [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
[...] uwagi propozycją jest wykorzystanie dowolnej kaszy np. jaglanej, gryczanej, bulgur itp. Stanowią one źródło węglowodanów złożonych, białka, minerałów (żelazo, potas, magnez, cynk, miedź i mangan), witamin (z grupy B oraz E). Zrobić je możesz na słodko np. z owocami (tak naprawdę możesz dać takie same dodatki, jak do płatków owsianych) lub [...]
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
[...] przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze chroniące komórki. Nasiona i orzechy zwiększają również walory smakowe dań, dodając chrupkości do sałatek i owsianki. Podsumowanie Nasiona to [...]
[...] ich utleniania się. Białko konopne obfituje w minerały i przeciwutleniacze Nasiona konopi są doskonałym źródłem minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk i miedź. Na chwilę obecną nie ma badań, które potwierdzają, w jaki sposób obróbka nasion wpływa na zawartość poszczególnych minerałów. Jednak, gdy kupujemy białko [...]
[...] tego cennego składnika. Te ekspresowe w przygotowaniu posiłki dostarczają organizmowi również niezbędne mikro i makroelementy, takie jak witaminy z grupy B, magnez, potas, cynk czy selen, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu i są niezbędne dla zachowania zdrowia. Probiotyki i moc natury Nie można zapomnieć o probiotykach, [...]
Przyczynkiem do napisania tego artykułu było pytanie Czytelnika, które zacytuję poniżej: “Obecnie, ze względu na pracę i inne obciążenia rodzinne, mogę spać tylko 4-5 godzin. Jak mam trenować?” Nie zapominaj o odpowiedniej ilości białka! Staraj się, aby ten niekorzystne okres trwał jak najkrócej. A gdy się skończy, wykorzystując również efekt [...]
Awokado to popularny owoc, który dostarcza wielu wrażeń smakowych i cennych składników odżywczych, między innymi witaminę E, potas, cynk czy kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem dobrego tłuszczu, a włączenie awokado do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i śmiało można je zaliczyć do produktów superfoods. Niższy poziom cholesterolu [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
[...] pierś kurczaka, białka jaj i ryby. W przypadku węglowodanów zwykle spożywa brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu pochodzą z orzechów, awokado, tłustych ryb i oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o suplementację, fitnesska przyjmuje BCAA, kapsułki z olejem rybim, multiwitaminę, witaminę D3, magnez i cynk. Jak Wam się podoba Fiona?